Weespersluis, fase 5B1.a

In het waterrijke Weespersluis tussen het historische Weesp en het IJsselmeer komen in totaal (gefaseerd) zo’n 1200 woningen, op een unieke locatie aan de oever van de Vecht. De ontwikkeling Weespersluis is opgedeeld in drie wijken, ieder met een eigen karakter, te weten: Vechtrijk, Lanenrijk en Waterrijk. Kokon is door Adriaan van Erk en BPD gevraagd om een ontwerp te maken voor drie deelgebieden binnen Waterrijk.

Bij het ontwerp van het eerste door Kokon ontworpen deelgebied heeft het werk van Egbert Reitsma (1892- 1976) als inspiratie gediend. Reitsma was een Groningse architect die in de eerste helft van de twintigste eeuw een groot aantal woonhuizen en kerken heeft ontworpen, losjes gebaseerd op de Amsterdamse School. Eén van die kerken was de gereformeerde kerk te Weesp (1928), die helaas in het jaar 1968 door een brand is verwoest.

De 43 grondgebonden woningen in dit deelgebied, waarvan een groot aantal met hun achtertuin gelijk aan het water zijn gesitueerd, zijn onder te verdelen in rij-, twee-onder-één-kap- en vrijstaande woningen. Alle woningen kenmerken zich door een ‘kloeke’ verschijningsvorm, met grote, veelal geknikte, kappen, robuuste doorstekende massa’s in metselwerk, forse dakkapellen met geïntegreerde zitbankjes, en markante erkers.

Twee bijzondere specials, vrijstaande woningen die overhoeks aan het water zijn gepositioneerd, zijn voorzien van een afwijkende zinken kap met een vertandende detaillering die is gebaseerd op de door Reitsma te Weesp ontworpen kerk.

De overige woningen zijn, ofwel gekeimd, ofwel gematerialiseerd in verschillende metselwerktinten binnen een aards palet, waarbij prachtige handvormstenen van Vogelensangh worden toegepast. De woningen zijn afwisselend voorzien van een rieten kap of leikleurige keramische pannen, waardoor een rijk gemêleerde schakering in materialisatie ontstaat. In de detaillering is veel aandacht geweest voor het gebruik van onderhoudsarme en hoogwaardige materialen, zoals zink en koper. Kozijnen kenmerken zich door hun roedeverdelingen die zo typerend waren voor de architectuur van de Amsterdamse School.

De woningen in dit project zijn al helemaal voorbereid op een gasloze toekomst en zijn voorzien van duurzame technieken en installaties als bodemwarmtepompen, vloerverwarming, zonnepanelen en een WTW-installatie.

De woningen in deze fase zijn in Q1 2024 voor 90% verkocht.

Impressies en interieur door: De Beeldenfabriek

Locatie Weesp
Opdrachtgever V.O.F. Weespersluis, Adriaan van Erk, BPD
Team
Henk Middelkoop directeur / architect
Ron Van Leeuwen directeur/ architect / stedenbouwkundige
Eric Holthuis architect / parametrisch expert
Süleyman Özbek bureaumanager / architect
Wim Baas projectleider / technisch ontwerper
Levi Makatita bim modelleur
Alwin Hirschfeld bim-modelleur
Lars Schoonderwoerd assistent projectleider
Tony van den Berge technisch ontwerper
Bouwe Boonstra stedenbouwkundige
Arvid de Haan stedenbouwkundig ontwerper
Jerry Sambo projectcoördinator